+375 172905913 +375 175138610 museum@etna.by
Экспазіцыя працуе
11:00-19:00 (ср-вскр)
Каса працуе
11:00-18:30 (ср-вскр)
Рэцэпты птушачак з цеста
Галоўная Падзеі Рэцэпты птушачак з цеста
Рэцэпты птушачак з цеста
3110

Рэцэпты птушачак з цеста

Птушкі займаюць на свяце «Гуканне вясны» адно з самых галоўных і прывілеяваных месцаў. Менавіта яны ўвасабляюць сабой прыход вясны і абуджэнне ўсёй прыроды ад зімовага сну.

Мабыць, аднымі з самых любімых і ўшанаваных птушак на тэрыторыі нашай краіны лічыліся буслы - яны былі ключавой фігурай гэтага свята, для правядзення якога выбіралі самае высокае месца. Усё навокал упрыгожвалі рознакаляровымі стужкамі, яркімі птушкамі, выразанымі з кардону, зробленымі з каляровых нітак, тканін і любога іншага падручнага матэрыялу.

Але асаблівай увагай і па гэты дзень карыстаюцца птушкі, выпечаныя з цеста. У некаторых рэгіёнах іх называюць «буські» або «буськавыя лапы». Для падрыхтоўкі такіх птушачак робяць самае простае цеста: мука, вада і соль. Гэта ласунак раскладваюць у акрузе, каб ён прыцягваў птушак, якія нясуць вясну на сваіх крылах. Гэтыя булачкі так і называюцца - "Жаўрукі".

Мы прапануем Вам разам з намі таксама паўдзельнічаць у «Гуканне вясны» і спячы для сябе традыцыйны вясновы пачастунак!

Рэцэпт 1

  • 3 шкл. мукі,
  • 100 г мяккага маслу,
  • 3 - 4 шкл. цукру,
  • 3 ч.л. вадкага мёду,
  • 2 яйкі,
  • 1 ч.л. разрыхляльніка для тэсту,
  • 1 ч.л. лімоннага соку,
  • дробка солі.

Масла расцерці з цукрам, дадаць вадкага мёду, яйкі, разрыхляльнік, соль, лімонны сок. У некалькі прыёмаў дадаць муку. Цеста атрымліваецца мяккае і эластычнае. Загарнуць цеста ў плёнку і пакласці на 30 хв. у халадзільнік. Затым раскатаць яго ў пласт і формачкай выразаць гурткі. Кожны гурток скласці напалову і нажом зрабіць некалькі надрэзаў (на фота відаць), якія ператворацца ў "шыю і пёры". Печыва выпякаецца на працягу 10-12 хв.

 

Рэцэпт 2

  • 3 шкл. мукі,
  • 125 г малака,
  • 10 г дрожджаў,
  • 15 г сметанковага масла,
  • 1 яйка,
  • 2 ст. лыжкі цукру,
  • дробка солі,
  • 1 ст. лыжка расліннага алею.

Прыгатаваць дражджавое цеста з названых інгрэдыентаў і сфармаваць з яго жаўрукоў. Вышмараваць іх зверху яйкам і выпякчы у духовай шафе.

 

Рэцэпт 3

  • 3-3,5 шкл. мукі,
  • 1-2 яйкі,
  • 1 шкл. цукру,
  • 1 шкл. кефіру або сыраваткі,
  • 1/2 пачкі сметанковага масла,
  • 1 ч. лыжка соды,
  • воцат.

Яйкі расцерці дабяла з цукрам, уліць кефір або сыраватку, пакласці пагашаную воцатам соду, растопленае сметанковае масла, муку і замясіць цеста.

Даць яму пастаяць 10-15 хв, затым сфармаваць жаўрукоў, вышмараваць яйкам і выпякчы у духовай шафе.

 

Рэцэпт 4

  • 1 кг мукі,
  • 2-3 ст. лыжкі цукру,
  • 1 пакуначак сухіх дрожджаў,
  • 0,5 шкл. вады,
  • 3 ст. лыжкі расліннага алею,
  • 1 ч. лыжка солі,
  • 1 ст. лыжка гарэлкі,
  • трохі разынак,
  • для змазкі: салодкі дужы чай.

Высыпце ў міску сухія дрожджы і развядзіце іх цёплай вадой (прыкладна 30-40 ° С). Дадайце соль, цукар, алей і добра змяшайце. Можна дадаць сталовую лыжку гарэлкі, каб цеста падыходзіла лепш. Паступова ўвядзіце муку, прасейваючы яе праз сіта, і замясіце цеста. Цеста мясіце да такой кансістэнцыі, каб яно перастала прыставаць да рук. Пакрыйце цеста харчовай плёнкай і пакіньце падыходзіць. Цеста будзе гатова, калі перастане расці і нават пачне злёгку ападаць. Жаўрукі робяцца з моцнага, пругкага цесту (гл. фота). Вышмараваць паверхню настоем моцнай гарбаты з цукрам. Выпякайце ў разагрэтай да 180 ° С духоўцы, пакуль жаўрукі не падрумяняцца.

Чытайце таксама
«Даравальная нядзеля»
3470
«Даравальная нядзеля»

18.02.2018г. Запрашаем прыняць удзел у мерапрыемстве «Даравальная нядзеля» на тэрыторыі музея!

«Матэрыял года: Блог аб турызме»
501
«Матэрыял года: Блог аб турызме»

У 2023 годзе Дэпартамент па турызму Міністэрства спорта і турызма Рэспублікі Беларусь і...

«Начны забег» з Беларусбанкам
266
«Начны забег» з Беларусбанкам

прысвечаны 80-годдзю вызвалення Беларусі